رزین الگوبرداری (قالب گیری، pattern resin) آترالی از یک جزء پودری و یک جزء مایع تشکیل شده است. در کاربرد، این دو جزء با نسبت مناسب با هم مخلوط می شوند و از محل مورد نظر الگوبرداری می شود. با مخلوط کردن دو جزء ابتدا خمیری شکل پذیر بوجود می آید که پس از اعمال در محل الگوبرداری سخت شده و شکل خود را حفظ می کند. الگوی تهیه شده سپس در تهیه قالب مورد نظر استفاده می شود.
رزین آترالی می تواند در روش های مختلف الگوبرداری استفاده شود. از کاربرد های متنوع این رزین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
رزین آترالی دارای ویژگی ها و مزایای زیر است:
ثبات ابعادی آن پس از سخت شدن عالی است و ابعاد الگوی تهیه شده با گذشت زمان تغییر نمی کند.
رزین آترالی را می توان در روش های مختلف الگوبرداری مانند تکنیک قلم مو و تکنیک ایمپلنت استفاده کرد.
شرکت اترک بسپار فن جهت ارتقاء کیفیت محصول آترالی و اطمینان بخشی به کاربران گرامی، آزمون های مختلفی را برای بررسی خواص فیزیکی، مکانیکی و زیستی این محصول انجام داده است. نتایج این آزمون ها به شرح ذیل هستند:
مطابق استاندارد ISO 10993-1:2018، کلیه تجهیزات و ملزومات پزشکی که با پوست سالم، بافت، استخوان، دندان و … در ارتباط هستند ملزم به انجام آزمون حساسیت زایی می باشند.
آزمون حساسیت زایی بر روی خوکچه های هندی انجام شد. نتایج (جدول 1) نشان می دهد که پاسخ عصاره نمونه آترالی به ادما و اریتما در مجموع صفر است که عدم حساسیت زایی نمونه مورد آزمون را نشان می دهد.
مطابق استاندارد ISO 10993-1:2018، کلیه تجهیزات پزشکی که با دندان در ارتباط هستند ملزم به انجام تست های تحریک زایی هستند . تحریك زایی (irritation) یک پاسخ آماسی موضعی بدون دخالت مكانیسم ایمنی است که از مواد مورد آزمون حاصل میشود. در آزمون تحریک زایی عموما از خرگوش آلبینو به عنوان مدل حیوانی استفاده میگردد.
نتایج آزمون (جدول 2) نشان می دهد که پاسخ عصاره نمونه آترالی به ادما و اریتما در مجموع صفر است که نشان دهنده عدم تحریک زایی نمونه مورد آزمون است.
آزمون سمیت سلولی مطابق استاندارد ISO10993 و به روش آزمون MTT که متداول ترین روش در ارزیابی سمیت سلولی است انجام شد.
درصد زنده ماندن سلول های در تماس با نمونه مورد آزمون آترالی نسبت به نمونه کنترل حدود 85% بود که نشان دهنده عدم سمیت سلولی عصاره جداشده از نمونه می باشد. نتیجه آزمون در جدول 3 آمده است.
زمان گیرش معیاری برای تعیین سرعت سخت شدن رزین پس از اختلاط پودر و مایع است. این آزمون ها مطابق استاندارد ISO 6876 انجام گرفت.
جمع شدگی به معنی انقباض حجمی در طی فرایند پلیمرشدن است. آین آزمون به روش دیسک متصل (bonded disc technique) انجام شد. جدول 6 میزان تغییرات ابعادی نمونه آترالی را در مقایسه با نمونه های تجاری نشان می دهد. این آزمون در نسبت پودر به مایع 1:1 انجام شده است. جمع شدگی کمتر الگویی دقیق تر فراهم می کند.
آزمون ضخامت فیلم مطابق استاندارد ISO 6876 برروی محصول آترالی انجام شد. ضخامت فیلم مناسب یکی از خصوصیات مهم در آترالی است که میتواند بر دقت الگوی تهیه شده تاثیرگذار باشد.
میانگین ضخامت فیلم آترالی مطابق استاندارد فوق اندازه گیری و با نمونه های تجاری مقایسه شد. نتایج در جدول 5 آمده است. لازم به ذکر است ضخامت فیلم پایین تر نشان دهنده جریان یافتگی بیشتر و تهیه الگوی دقیق تر است.
نشانی: تهران، اتوبان تهران-کرج، بلوار پژوهش، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران، مرکز تجاری سازی و نوآوری
کدپستی: 1497713115
تلفن: 44787056-021
تلگرام: 09919001183
ارتباط با مدیریت :
09126053603
پست الکترونیک: info@atrakpolymer.com